Plankegulve – Det skal du være opmærksom på

1.453

Plankegulve er intet mindre end fantastiske at gå på og smukke at se på, men der er masser af ting at tage i overvejelse inden du vælger dine gulvplanker. Få et indblik i, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger massiv trægulv til din bolig.

Knaster i plankegulve

Plankegulve findes i mange varianter – dette gælder også mængden af knaster. Jo dyrere dit trægulv – jo færre knaster – som regel. I de mere eksklusive gulvplanker er knasterne forsøgt slebet og udspartlet, således at de ikke vækker så stor opsigt i gulvplanken som helhed. Knaster kan være charmerende at se på, men med for mange knaster, der kan gøre planken mere skrøbelig kan du også være uheldig at få plankegulve, hvis levetid er knap så lang, som gulve uden knap så mange knaster. Det er en smagssag, men det er værd at overveje inden du investerer tusindvis af kroner på noget, som gerne skulle blive en rigtig god oplevelse for hele familien. I skal jo trods alt færdes på jeres gulv dag ud og dag ind. Det skal ikke alene være smukt at se på – det skal også være behageligt at færdes på.

Gulvplankernes fugtighed inden lægning

Det er ikke bare at lægge gulvplanker. Først og fremmest, så skal det lokale, som dine plankegulve skal lægges i, være relativt tørt. Det samme gælder for selve plankerne. Vær opmærksom på den relative fugtighed – RF. Her skal der tages hensyn til fugt i underlag og vægge. Der skal tjekkes både porefugtindhold i beton og letbeton. Der skal tjekkes fugt i undergulv. Det er vigtigt, at dette ikke overstiger en vis procentdel afhængig af, hvad du måler – ellers kan dette have indflydelse på dine plankegulve og deres lægning og levetid, men gøres det ordentligt, så kan du være sikker på at have smukke og holdbare gulve i flere årtier eller mere.

Fer, not og friser

Der kan være mange udtryk, som du ikke lige har styr på, når det gælder plankegulve. Massive trægulve har fer og not. Det er dem, der sidder på siderne af dine gulvplanker, så de kan gribe ind i hinanden. Not er en revne, der er fræset i din gulvplanke. Fer er en tap, der kan gribe ind i noten. Sådanne udtryk kender enhver tømrer, men har du aldrig lagt trægulv før, så kan disse udtryk være nye for dig. Plankegulve kan lægges på mange måder. De kan tilmed lægges med friser. Det er en form for ramme omkring dit gulv, hvilket kan gøres på flere forskellige måder. Dette kender en tømrer alt til, men du bør overveje, hvordan du ønsker lægning af dit gulv inden tømreren går i gang. Det anbefales, at du ikke selv lægger dit massive trægulv uden kyndig rådgivning, da der er flere ting, der skal tages højde for inden det lægning. Dette er bl.a. ovennævnte fugtighed i træet, lokalets temperatur, fer og not, eventuelle friser, relativt fugtighed og ikke mindst aflæsning af gulvplankerne ved ankomst. Det kan lyde som en videnskab, men bare rolig, når først dit massive trægulv er lagt, så vil du vide dig sikker i din sag. Plankegulve er klart at foretrække i et hvert hjem.

Leave A Reply

Your email address will not be published.